måndag 3 november 2008

Många spännande rätter - och några mindre exotiska

Vi har fått en nystart när det gäller maten. Gamla maträtter, som gjordes på slentrian, har kastats ut. Nu gäller nya spännande rätter, gärna med någon ny sorts korn eller havre istället för potatis och ris.

Vissa riktiga höjdare har det blivit, som kryddig löksoppa och de goda surdegsbröden.


Ibland blir det... inte lika roligt. För det fungerar så här med mat: en del smaker blir bättre när man lägger ihop dem. Som creme fraiche och lime. Det blir världens godaste, och enklaste, sås. För det smakar mer än creme fraiche och lime. Det blir något nytt. Och särskilt när det gäller vegetarisk mat så kan man få fram de mest fanastiska smaker med ganska små medel.

Gårdagens rågmjölsbiffar hade kunnat bli så.Något nytt, någon kulinarisk härlighet. Rågmjöl, vetekli, lök blandades och stektes. Det smakade... ja, precis som det låter: stekt gröt. Varken mer eller mindre. Till det kamuthavre. Som H tyckte var riktigt gott och M tyckte smakade mjöl. Men vad man än tyckte kom kamuthavren verkligen inte till sin rätt tillsammans med... stekt gröt.

Så här ser Hs matlåda till kvällen IHM ut. Kanske blir det en macka från kiosken i kväll trots allt.
Vi håller istället tummarna för nötpatén (pecannötter och valnötter) som vi också gjorde i går men som fick ligga och vänta i kylskåpet. Det kan väl inte smaka gröt om den i alla fall. Eller?

Inga kommentarer: